Cegah penyakit ketuaan

YA ALLAH JAUHI DAN LINDUNGI AKU DARI PENYAKIT TUA.


Diantara banyak jenis sakit tua ialah nyanyuk, dementia, alzheimer, parkinsonism dan lain2. Hilang ingatan dan nyanyuk sering mengancam warga emas. Otak mengecut dengan meningkat umor dan jika tidak diaktifkan dengan berbagai cara rangsangan. Dalam penyakit alzheimer, Beta amyloid plaque melekat pada dinding saluran darah keotak, mengurangkan bekalan darah dan oksijen, kesannya sel2 otak musnah. Kimia2 pemancar signal letrik dalam otak, acetyl choline (Ach) juga bekurangan dalam penyakit2 ketuaan.


Penyakit angin ahmar atau stroke juga boleh merosakkan bahagian2 terpenting dalam otak, mengakibatkan gangguan fungsi2 terpenting saperti pertuturan, ingatan dan hemiplegia (mati sebelah badan).


Dalam umor 72 tahun saya sentiasa berdoa sambil mengamalkan langkah2 untuk menjauhi sakit tua.


1. Baca dan hafal quran tingkatan fungsi otak.


Saya amalkan baca quran walaupun beberapa ayat setiap hari. Walau pun sudah hafal beberapa surah penting, dalam bacaan kali ini saya cuba fahami makna agar dapat menghayati ajaran quran dan mengamalkannya.
Bacaan quran bertajweed dan bertaranum adalah satu kaedah mengaktifkan otak. Ia merangsang pertumbuhan sel2 otak dan meningkatkan transmissi letrik menerusi synapses.


Bacaan berulang2 meningkatkan ingatan dan hafalan dan disyorkan baca 40 kali bagi setiap ayat. Amalan ini insyaallah bolih mencegah penyakit nyanyuk.


2. Tenangkan fikiran dan atasi stress.


Tekanan mental, fizikal dan emosi yang berpanjangan mencetuskan hormon steroid, cortisol yang bolih merosakkan sel2 neuron dan stesyen pemancar letrik, synapses khususnya dikawasan hippocampus dan prefrontal lobe yang penting bagi menyimpan ingatan dan dan memperoses pemikiran.


Saya cuba mengawal stress dengan sentiasa berzikir, bertasbih dan berselawat dimana2 dan bila2 masa bila ada peluang. Juga menyedut nafas panjang melalui hidung dan menghembus nafas keluar perlahan2 melalui mulut, ulang selama 5 minit, tidak kira dimana saya duduk.


Saya juga amalkan berkebun disekitar kawasan rumah selama 30 hingga 60 minit, setakat tanam sayur dan herba. Sambil berpeluh ia juga dapat beri ketenangan kepada saya.


Ketawa dan senyum selalu untuk kurangkan stress. Jenaka cetuskan pengeluaran dopamine yang menimbulkan rasa keriangan dan ceria.


3. Terus belajar bidang baru.


Peroses pembelajaran mencambahkan pertumbuhan sel2 serta meningkatkan fungsi otak, tidak kira umor dan tidak kira bidang ilmu apa pun. Untuk saya ilmu2 ugama, perubatan dan pengurusan penting saya tingkatkan setiap masa dengan membaca kitab2, buku2 dan internet.


Untuk lebih berkesan lagi pelajari bidang2 baru yang bolih mecabar otak kita saperti bertukang atau carpentering, buat lukisan atau berlajar bermain alat muzik. Jadikan ia sebagai satu hobby untuk memenuhi waktu lapang khususnya bagi mereka yang telah bersara. Malangnya saya tidak punya banyak masa lapang.


4. Terus berkerja dan berkhimat tanpa bersara.


Kekosongan tanpa aktiviti fizikal dan mental bolih menyebabkan otak kita cepat mengecut atau atrophy. Alhamdulillah bagi saya yang self employed dan punya ilmu dan kemahiran dalam pembedahan gynecology, jadual masa saya sentiasa dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang merangsang minda saya.


Semoga Allah kurniakan kesihatan dan kekuatan tubuh badan untuk terus beri khidmat kepakaran saya kepada kaum wanita khususnya.


5. Excercise fizikal meningkatkan fungsi otak.


Amalan exercise fizikal selama 30 minit atau lebih memberi banyak kesan positif kepada fungsi otak:
Meningkatkan bekalan oksijen kepada otak; penting bagi sel2 otak untuk cegah serangan angin akhmar.


Mencetuskan pengeluaran BDNF, brain derived neurotrophic factor untuk meningkatkan fungsi otak - kognitif dan pembelajaran.
Tingkat mitochondria dan organelles pembekal tenaga untuk sel2 otak.


Saya cuba amalkan yoga untuk merawat sakit tengkuk dan pinggang. Alangkah baiknya jika kita popularkan silat sebagai satu exercise kesihatan dan pentenang minda. Yoga adalah amalan bangsa india dan taichi amalan bangsa cina.


6. Tidur yang cukup, antara 5 hingga 8 jam.


Memang telah jadi amalan saya tidur awal, 10 malam dan bangkit awal, jam 5 pagi. Dan sebelum zohor saya tidur sebentar atau power nap.
Waktu tidur aktibiti2 otak pun berehat, segala fungsi diselaras semula (reset), sel2 neuron baru tumbuh dan sambungan2 synapses diperkukuh.


Bila bangun kita dapat berfikir dengan terang kerana otak kita lebih aktif. Jika ada masa amalan exercise fizikal 30 minit sebaiknya dilakukan selepas bangun tidur untuk menghasilkan kesan rangsangan otak terbaik.


7. Omega 3 dan DHA.


Otak mengandungi 60% lemak dan darinya 25% adalah Omega3 DHA, penting bagi fungsi otak dan retina mata untuk penglihatan. Kekurangan omega 3 dan DHA terdapat pada pesakit2 ketuan termasuk alzheimer, menjadikan sel2 otak tegang dan mudah inflamasi serta rosak, juga kimia pemancar neuro berkurangan.


Sumber2 omega3 terbaik adalah dari ikan berminyak saperti salmon, tuna, mackerel, hati, otak dan minyak krill. Sumber2 omega3 dari walnut, avacardo, flexseeds, peanuts juga baik.
Sekarang ini pil2 minyak ikan dan krill banyak terdapat dalam pasaran. Setiap biji pil mengandungi 1000 mg minyak ikan atau krill. Makan satu atau dua biji setiap hari. Minyak krill lebih mudah diserap dan juga mengandungi antioxidant, astaxanthine.


8. Minyak kelapa dara (VCO)


Otak mendapatkan sumber tenaga dari glucose yang memerlukan insulin. Otak menghasilkan sumber insulin sendiri. Pesakit alzheimer kekurangan insulin dalam otak, kesannya kurang sumber tenaga.


VCO mengadungi 60% medium chain triglycerides (MCT), sumber ketones yang menghasilkan tenaga.


Minum 2 sudu besar VCO setiap hari dikatakan dapat bantu pesakit alzheimer.


9. Vitamin D3.


Vitamin D memainkan peranan penting dalam pertumbuhan sel2 serta fungsi otak. Pesakit2 ketuaan, alzhmeir mengalami kekurangan vitamin D. Wanita2 hamil disarankan mengambil vitamin D3 yang biasanya diadunkan bersama pil kalsium.

Munkin orang malaysia jarang mengalami kekurangan vitamin D kerana bila terdedah kepada cahaya matahari tubuh kita bolih bina vitamin D.


10. Vitamin B12.


Memainkan peranan penting dalam kesihatan dan fungsi otak serta meningkatkan ketajaman berfikir.
Kekurangan vitamin B12 menyebabkan otak mengecil dan penyakit alzhmeir.


Sumber2 utama B12 ialah daging, ayam, susu dan telor. Makanan tersebut juga mengandungi choline yang penting bagi fungsi otak.


11. Kesihatan perut dan usus.


Dianggap sebagai otak kedua kerana terdapat hubungan saraf terus ke otak melalui saraf2 vagus dan cranial nerve ke10.


Untuk menentukan kesihatan usus tentukan pemakanan yang berkhasiat dan berzat. Jauhkan junk dan processed foods, gula dan karbohaidret. Makan lebih fermented food dan probiotics.


12. Buahan dan herba2.


Terdapat banyak jenis buahan dan herba yang merangsang pertumbuhan sel2 otak, meningkatkan sambungan dan hubungan antara sel2 otak. Buah2 berries dengan kandungan flavonoids - anthocyanins dan flavanol bertindak demikian.


Kimia pemancar letrik otak Ach bolih berkurangan akibat tindakan enjim2 terentu , akibatnya penurunan fungsi otak. Terdapat beberapa herba yang mengadungi inhibitors untuk menghalang tindakan enjim2 tersebut dan berkesan merangsang fungsi otak, barcopa, ginko baloba, rosemary, sage, mint, holy basil dan lain2.


13. Kawal penyakit yang memudahkan serangan angin ahmar.


Penyakit2 darah tinggi, kencing manis, kegemokkan dan kolesterol tinggi perlu dikawal dengan rawatan doktor pakar.


14. Rangsang otak.


Disamping pemakanan berkhasiat dan berzat, amalan exercise fizikal, kawal penyakit dan stress, makan vitamin2, supplement dan herba kita perlu merangsang dan mengaktifkan otak setiap masa dan waktu.


Musik dan lagu khususnya musik2 klassik memang telah diiktiraf sebagai satu cara meningkatkan fungsi otak disamping memberi ketenangan minda. Lebih baik kalau belajar bermain alat musik setakat untuk kegunaan sendiri.


Interaksi sosial seraya menguatkan silaturrahim melalui perbualan talipon dengan ahli2 keluarga, rakan2 sebaya, anjurkan makan bersama dengan classmates.


Pelajari satu kemahiran baru, jadikan ia satu hobi. Kita perlu membaca buku atau cari maklumat dari internet untuk tujuan begini. In satu kaedah rangsangan otak yang baik. Ada kala hasil dari hobi menjadi satu bisnes yang lumayan.


Ada beberapa permainan yang perlu kegunaan minda saperti crossword puzzle; sudoko, chess dan lain, kesannya merangsang fungsi otak.
Bagi saya menulis makalah dalam blog, website dan facebook sangat berkesan yntuk merangsang minda saya. Saya perlu buat research, cari maklumat dan baca serta buat catitan dalam buku nota saya sebelum saya hasilkan satu makalah saperti ini.


Memang telah menjadi tabiat saya untuk buat catitan dalam buku2 nota, dairi dan jernal tentang ilmu pengetahuan baru, peristiwa2 dan pengalaman. Begitu juga dalam hal2 pengurusan kewangan dan pentabiran niaga saya catitkan segala2nya dengan terperinci dalam buku nota. Ini memudahkan perancangan sesuatu projek atau program dimasa hadapan.

 

Awet sihat

Setiap hari kita berdoa kepada Allah mohon dikuatkan iman, murahkan rezeki, dipanjangkan umor dan sehat badan. Walaupun umor kita telah ditetapkan olih Allah SWT namun dengan berkat doa dan usaha bertungkus lumus , insha Allah doa kita akan dimakbulkan.

Pada asasnya usaha untuk awet muda ialah tindakan meningkatkan kesihatan disamping mencegah berbagai gejala yang mengancam kesihatan.
Tentukan fungsi organ2 terpenting iaitu jantung, otak, paru2, hati dan buah pinggang dalam kaedaan terbaik. Tiada penyakit kencing manis, darah tinggi, kolesterol tinggi, tidak gemok dan tiada tekanan mental dan emosi yang berlebihan serta tidak terkawal.

1. Makan yang seimbang, berzat dan berkhasiat. Nisbah 55% karbohaidret, 30% perotin dan 15% lemak.

2. Jangan makan berlebihan khususnya karbohaidret dan gula kerana ia akan menyebabkan penyakit diabetes, darah tinggi, penyakit jantung dan lain2.
Jauhkan kegemokkan/ obesity.

3. Jauhkan makanan2 yang diperoses, diawet dan mengandungi terlalu banyak perisa dan gula - fast dan junk food.

4. Makan lebih buah2 dan sayur2. Amalkan minum juz buah2 segar dan tanpa gula. Buah2 betik limau nenas jambu mangga dll.
Banyakkan makan daun salad dengan tomato timun dicampur dressing minyak zaitun.

5. Amalkan makan ulam - ulam raja kacang botor penggaga dll.

6. Sayur2 sawi, bayam, pucuk paku cekor manis. Kobis, broccoli, cauliflour, cendawan.

7. Lebihkan makan ikan dan kurangkan daging lembu, kambing atau ayam.
Amalkan makan 2 biji telor sebaiknya rebus setengah masak untuk sarapan.
Kurangkan masakkan bergoreng, biasakan masak secara steaming, rebus atau grill.

8. Makan beras perang (brown rice), roti multigrain dan bijiran oats dan jagung.

9. Makan kacang2 - peanuts, badam, gajus dll serta kismis korma biji2 labu sebagai sampingan.

10. Minum kopi 1-2 kali sehari, minum teh hijau, air suam dengan lemon campur madu dan cuka apel. Minum air mineral lebih 4 liter sehari.

Sarapan yang sempurna dan mengenyangkan. Makan tengah hari sederhana. Makan makan sedikit dan sebelum magrib. Mulakan makan dengan buah2 dan juz supaya dapat kawal makan karbohaidret.

11. Tabiat baik. Tidor awal dan bangun awal. Saya tidur sebelum pukul 10 malam dan bangun pukul 5 pagi , solat tahajud dan witir dan solat subuh dimasjid.
Kurangkan tonton TV atau video.
Jauhkan merokok dan jangan sentuh langsung minuman arak.

12. Tenangkan fikiran dan tangkis stress sangat penting kerana stress adalah punca bagi berbagai penyakit.
Amalkan solat, bersedekah, baca quran, berzikir dan berselawat terus menerus. Jadikan ia sebagai budaya dan caragaya hidup. Cuba hafal 5 ayat sehari sebagai langkah kuatkan memori dan fungsi otak.

13. Exercise 30 minit sehari dengan jogging, berbasikal, berjalan kaki, tredmill dll. Ambil masa 5 minit buat 'deep breathing ' dimana2 sambil duduk atau berdiri sedut nafas panjang2 melalui hidung dan lepaskan nafas melalui mulut.
Main golf, bersukan , berkebun, cuci kereta atau rumah asalkan mengeluarkan peluh sebagai langkah menguatkan otot2, sendi , jantung dan organ2 penting.
Mereka yang mampu bayar yuran keahlian pergi gym buat exercise 2 - 3 kali seminggu.

14. Makan vitamin2 dan logam2 setiap hari sebaiknya waktu sarapan pagi. Multivitamin A B C D E K . Logam2 penting adalah kalsium, iron, potassium, zinc , folic acid. Banyak jenama dalam pasaran dan hampir kesemua mengandungi vitamin2
Diklinik saya cadangkan 'Proviton" untuk lelaki dan 'Obimin' untuk perempuan.

Amalkan makan vit C satu gram, Vitamin E 400 IU , Fish Oil omega 3 - 1000 hingga 2000 gm dan Kalsium +  vit D  400 -600 gm setiap hari. Vitamin C dan E adalah antioxidant . Omega3 penting untuk fungsi otak.
Suntikan Vit C dos tinggi bolih merawat setengah penyakit saperti kanser, awet muda dan kecantikan kulit.

15. Antioxidants adalah penting untuk mencegah ketuaan dengan membasmikan 'free radicals' yang merosakkan sel2 tubuh dan sumber2nya adalah dari buah2 dan sayur. Buah2 yang berwarna dan biji2 labu, habbatus sauda, biji anggur mengandungi banyak antioxidant. Dewasa ini terdapat banyak supplement2 yang mengandungi antioxidant dalam pasaran.
Saya sendiri memakan supplement NuRev, NuFocus, Q10 dan berkala makan spirulina dan green tea tablets.

16. Stem sel. Diandaikan saperti biji2 yang baru bercambah dengan bilangan berbillion2 disuntikan kedalam tubuh seseorang untuk menggantikan sel2 organ penting saperti otak, jantung, hati , paru2, buah pinggang dan lain2.
Sumber2 stem sel adalah dari tubuh sendiri atau dari haiwan2 saperi arnab dan biri2 yang dibiak dalam 'close colony' sebanyak beberapa benerasi.
Rawatan begini mahal harganya antara RM 30 - 60 Ribu. Klinik kita ada berkerja sama  dengan satu kumpulan dari Switzerland untuk memberi rawatan tersebut.

17. Bedah plastic. Berbagai jenis bedah plastik bolih dilakukan untuk tujuan awet muda. Tapi ini sering kali hanya untuk memperbaikki rupa paras sahaja.

18. Caragaya hidup atau lifestyle yang sederhana , makan yang seimbang dan berzat, jiwa yang tenang dan sentiasa ceria, tidak terperangkap dalam perlumbaan 'rat race', sering bersyukur dan berpuas hati, tidak mudah marah atau menyaikiti orang lain, tidak dendam dan berleter merupakan faktor2 penting untuk awet mud

Doa cegah penyaki angin ahmar

*Obat Stroke*

Pada suatu ketika di mana Nabi Allah Sulaiman a.s. duduk di singgasananya,
datang satu lembaga (sesosok makhluq) yang cukup besar, maka bertanya Nabi Allah Sulaiman "siapakah engkau..??"

Dijawab oleh lembaga tersebut bahwa akulah Rihul Ahmar... dan aku bila memasuki rongga anak Adam, maka lumpuh, keluar darah dari rongga (mulut atau hidung), dan apabila aku memasuki otak anak Adam, maka menjadi gilalah anak Adam..

Maka diperintahkan oleh Nabi Sulaiman a.s. supaya membakar lembaga tersebut, berkatalah Rihul Ahmar kepada Nabi Sulaiman a.s. bahwa
"Aku kekal sampai hari kiamat tiba, tiada siapa pun yg dapat membinasakan Aku melainkan Allah SWT."
Lalu Rihul Ahmar pun ghaiblah ia.

Diriwayatkan cucunda Nabi Muhammad S.A.W. terkena Rihul Ahmar sehingga keluar darah dari rongga hidungnya. Lalu datang malaikat Jibril kepada Nabi S.A.W. dan bertanya Nabi kepada Jibril.
Lalu Jibril pergi (ghaib) sebentar, lalu kembali dan mengajari doa (penangkal) Rihul Ahmar kepada Nabi S.A.W. kemudian dibaca doa tersebut kepada cucunda nya dan dengan sekejap cucunda Rasulullah sembuh serta merta.
Lalu bersabda Nabi S.A.W. bahwa barang siapa Membaca doa stroke/ Doa Rihul Ahmar walau sekali dalam seumur
hidupnya, maka akan dijauhkan dari penyakit ANGIN AHMAR atau
STROKE.

*Doa menjauhkan terhindar dari angin ahmar dan penyakit kronik*

اللهم إني أعوذبك من الريح الأحمر والدم الأسود والداء الأكبر

Allahumma innii a'uzubika minarrihil ahmar, waddamil aswad, waddail akbar.

*Artinya; *
_Ya Allah.. lindungilah aku dari angin merah & lindungilah aku dari darah hitam (stroke) & dan dari penyakit berat_

*Panjangkanlah ke group keluarga sahabat kita yang tersayang.. agar kita semua sehat terhindar dari STROKE dan sejahtera.. Aaamiin*

Comments

02.12.2017 06:11

Ismail bin Mohd Jamil

Good info

30.07.2017 14:08

nysa

assalam...nk tnya new obimin or obimin utk wanita yg umor 20 atas dan blum brkahwin bleh mkn ka...bleh bg contoh gmbar jnis obimin yg ok..

22.07.2014 17:30

norasiah ismail

Alhamdulilah..terima kasih DR..di atas perkongsian ilmu yang cukup bermakna.

22.07.2014 16:35

Tengku Marina Alauddin

Sungguh bermakna dan beerti segala doa2 yang dikongsikan.. Alhamdulillah.