Madrasah al Muhsinin

Alhamdulillah madrasah al Muhsinin diParit Yusof,  Parit  Yani,  Batu Pahat yang saya bantu pembinaannya telah siap dan beroperasi sepenuhnya. Ia bertaraf sekolah rendah dan mempunyai lebih kurang 200 murid. 

Selain kurikulum akedemik mengikut arus sekolah kebangsaan, ia juga merangkumi hafazan alquran. Insyaallah diperingkat sekolah menengah kelak kita akan memasukkan subject2 untuk bina berbagai kemahiran, vokasional, IT, perniagaan dan keusahawanan serta pembangunan diri (self development).

ReSkills program belajaran live online

 

 

Pembelajaran memang satu tugas terpenting bagi setiap insan. Terus belajar dari buai hingga ke liang lahat. Cari ilmu sampai kenegeri Cina. Jibril mengajar nabi Mohamed untuk baca dalam penerimaan wahyu pertama digua hiraq.
Dalam umor warga emas 77 tatun saya masih terus belajar. Quran menjadi sumber utama ilmu untuk saya dan lain2 bidang saya pelajari dari pelbagai sumber. Dewasa ini saya giat  belajar  ilmu pertanian , kaedah bercucuk tanam untuk semarakkan hobi saya berkebun ditepi rumah.

Saya fikir kita perlu buat perubahan,  buat innovasi untuk sesuaikan dengan zaman sekarang. Sekarang ini apa sahaja kita buat perlu wang, ekonomi nampaknya sangat penting dalam kehidupan didunia dan juga penting bagi persediaan untuk akhirat.
Kesedaran ini menjurus kits dalam syarikat Dcom Holding untuk mewujudkan satu learning platform yang kita gelar ReSkills. 

 

Apa itu Reskills?

Reskills ialah satu platform pembelajaran live dan online. Sasaran utama ialah mereka dalam lengkongan umor antara 15 hingga 30 tahun. Mereka ini memang masih belajar dalam aliran akedemik samaada di sekolah menengah, kolej atau University.
Reskills mengajar ilmu dan kemahiran yang bertumpu kepada pembangunan diri, peningkatan kerjaya, perniagaan dan keusahawanan.

 Kelas2 live online dijalankan setiap hari mengikut jadual yang ditentukan dengan topik2 yang dikhususkan.  Mereka yang mengikuti kuliah sepenuhnya akan diberi certificate bagi kuliah tersebut (Micro Certification). Kumpulkan certificate2 tersebut dan bila sampai kepada bilangan yang ditentukan,  ia bolih berguna bagi pengajian diperingkat University kelak.
Sesiapa yang tertinggal kuliah live online, bolih ikut video recording tapi tidak dapat certificate.
Telah disediakan sebanyak 114 topik2 dalam bidang pembaikbina diri (self improvement ), 71 topik2 dalam bidang peningkatan kerjaya  dan 27 topik2 dalam bidang bisnes dan keusahawanan. 

Get Started with the Reskills app , https://reskills.com/register"

Islamic Education Center Cambodia

Alhamdulillah saya dan isteri telah selesai membeli tanah seluas 9 hektar di Kampong Cham Cambodia dan diwakafkan untuk pembinaan satu pusat Pendidekan umat Islam di Cambodia. 

Master plan untuk pembinaan sedang di usahakan. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan berkati segala amalan kita.