Pokok insulinBilangan pesakit kencing manis (Diabetes) semakin meningkat khususnya type 2 yang biasanya menimpa orang dewasa. Diabetes type 1 menimpa dari umor kanak2 dan kilang pancreas pengluar hormon insulin tandus langsung dan pesakit perlu suntikan insulin setiap hari hingga akhir hayat.
Pesakit Diabetes type 2 pula kilang pancreas masih berfungsi tapi pengeluaran hormon insulin bekurangan dan dengan itu ia tidak cukup untuk mengawal peningkatan kandungan gula glucose dalam darah. Berbagai2 jenis ubat tablets untuk mengawal tahap glucose ada dipasaran dan biasa digunakan olih doktor2. Ada setengah pesakit pula tahap glucose terus menerus tinggi walaupun makan ubat , sering melebihi 8 mmol/L malah ada yang melebihi 12 mmol/L.
Banyak rawatan herbal alternative yang dikatakan bolih mengawal tahap glucose yang terdapat dipasaran.
Saya telah diberi satu pokok yang digelar "pokok insulin ". Nama saintifik ialah Costus igneus. Saya sudah tanam dari anak pokok dalam pasu. Olih kerana saya tidak menidap diabetes , saya biarkan tumbuh membesar dan lepas itu membiak dan saya terus pindahkan ke tanah.  Sekarang sudah membiak dengan banyak. Cantik pokoknya dan daun2 menghijau.
Daun2 ini dikatakan olih pakar2 penyelidekan mengandungi satu bahan bernama "Corsolic acid" yang berfungsi merangsang kilang pancreas untuk mengeluarkan banyak insulin. Dan seterusnya ia mengawal tahap glucose dalam darah.
Makan sehelai daun setiap hari, rasanya sikit masam tapi perlu dikonyah sampai lumat baru ditelan. Disyorkan makan satu helai setiap hari selama satu bulan dan lepas itu buat ujian darah untuk ukur tahap glucose. Insyaallah ia akan jadi nomal sekitar 6 mmol/L.
Daun ini juga mengandungi unsur2 makanan yang berfaedah saperti  proteins, Terpenoids, Flavonoids, Antioxidants, Ascorbic Acid, Iron, B Carotene.
Selamat mencuba.
Cegah dan Kawal Penyakit Kanser

Semakin ramai dijangka akan ditimpa penyakit kanser khususnya bila menjangkau umur 50an ke atas. Dianggarkan satu dari 4 orang akan dilanda ketumbuhan kanser. Jenis yang biasa dalam kalangan orang lelaki ialah kanser paru-paru, kilang prostat dan usus. Manakala dalam kalangan wanita ialah kanser payudara, pangkal rahim, rahim dan ovari. Walau demikian mana-mana organ dan anggota tubuh badan boleh dilanda ketumbuhan kaser.

Saya ingin mengingatkan mereka  yang ada sejarah dalam ahli keluarga pernah mengidap penyakit kanser, sama ada ibu, bapa, adik beradik atau datuk dan nenek, BERWASPADA sentiasa agar mengurangkan pendedahan terhadap faktor-faktor, ejen-ejen dan unsur-unsur yang boleh mencetuskan pertumbuhan kanser.

 

CEGAH KANSER PERANAKAN

 

1. Pencegahan adalah penting.

2. Kesan tumbuhan kanser pada peringkat awal sangat penting. Jangan pandang atau anggap remeh sesuatu tanda atau gejala penyakit.

3. Rawatan doktor sangat penting seperti bedah, radiotherapy dan chemotherapy khususnya jika kanser masih pada peringkat awal dan masih boleh dirawat/treatable. Penting diketahui, rawatan chemo dan radiation yang berlebihan boleh menimbulkan mudarat kerana ia membunuh banyak sel normal.

4. Selepas rawatan asas, sangat penting untuk tingkatkan tahap kesihatan dan ketahanan/imuniti badan dengan pemakanan yang berkhasiat dan berzat. Makan suplemen terdiri daripada multivitamin, lebihkan Vit C 1-2 GM sehari) dan Vit E (400-800 IU). Minum jus segar buatan sendiri daripada berbagai buah-buahan dan sayuran. Terbaik jus daripada apel hijau 2 biji, lobak 2 buah, dan saderi (celery) 2 batang.

5. Rawatan alternatif. Sangat banyak kaedah dan cara rawatan untuk pilihan masing-masing boleh dicari di Internet

Juz ramuan antikanser.

1. Beetroot 55%

2. Carrots 20%

3. Celery 20%

4. Keledek merah 3%

5. Lobak 2%.

Campurkan semua. Masukkan dalam blender sampai lumat dan jadi juz.

Minum dua kali setiap hari.

Tempoh rawatan 42 hari.

Ramuan utama iaitu beet root berwarna purple biasanya diimpot dan dijual dipasar raya. Ia mengandungi banyak vitamin, logam dan antioxidants. Kandungan amino asid betaine dikatakan bolih membunuh sel2 kanser.

 

 

Dua jenis buah yang banyak dan mudah didapati di negara kita dan mungkin berkesan untuk membantu rawatan kanser ialah durian belanda/soursop dan buah manggis - isi dan kulitnya. Teh daun durian belanda juga dikatakan membantu pengidap kanser.

Sila hubungi Zul 017 6611 817 untuk dapatkan juz durian belanda (soursop).

Air serai dan kunyit juga mungkin membantu. Air serai mengandungi bahan 'citral' yang bertindak menyebabkan sel-sel kanser bunuh diri. Bahan curcumin dalam kunyit juga ada kesan antikanser.

B17 yang terkandung dalam biji aprikot juga memiliki kesan antikanser. Sedia maklum B17 juga terdapat pada ubi kayu dan daun pucuk ubi. Sebelum dimakan ia perlu direbus terlebih dahulu. Ada beberapa laporan tentang pengidap kanser yang makan ubi rebus setiap hari pulih daripada kanser.

 

Manggis dan kanser

Lei Gong Teng

Cannabis rawat kanser

 

Strategi untuk Cegah dan Kawal Ketumbuhan Kanser

1. Elakkan makanan yang diproses, diawet dan yang diubah genetik / GMO..

2. Makan lebih (50-70% daripada sajian makanan harian) bahan makanan yang segar dan mentah – Sayur-sayuran, buah-buahan, ulam.

3. Jauhkan fast food dan junk food. Makanan-makanan yang dipekej, yang terlalu banyak perisa dan pemanis. Jauhkan gula kerana ia membiakkan sel kanser. Kawal gula dan minuman - Coke, Pepsi, Sprite dan lain-lain

4. Kurangkan daging lembu, kambing, ayam khususnya yang banyak lemak.

5. Makan Coenzyme seperti Q10, daripada sumber-sumber seperti tapai, tempeh mentah dan jeruk.

6. Lakukan senaman sederhana selama 30 minit sehari - berjalan kaki, jogging, kayuh basikal.

7. Pil Vit D - atau sumber daripada cahaya matahari.

8. Cukup tidur - 6-8 jam. Tidur awal. Elakkan menonton TV hingga larut malam.

9. Kurangkan Stress. Ikuti panduan dalam laman sesawang ini.

10. Amalkan senaman pernafasan/breathing exercise.

11. Jauhkan segala jenis toksin di udara - semburan racun serangga dan pewangi, dalam makanan, dalam makeup, shampoo dan pewangi.

12. Hidup riang gembira berkasih sayang dalam keluarga dan kepada semua insan.

Cara Menghancurkan Batu Karang Hempedu


 

1. Selama 5 hari berturut-turut minum 4 gelas jus apel atau makan 4-5 biji buah apel setiap hari. Jus apel boleh melembutkan batu karang hempedu.

2. Hari ke-6 jangan makan malam. Pukul 6 petang makan satu sudu camca garam epsom (magnesium sulphate)  dengan air suam.

Ulang makam garam epsom pada pukul 8 malam. Garam epsom boleh buka saluran kilang hempedu.

3. Pukul 10 malam minum setengah cawan minyak zaitun /olive oil (250 ml) dicampur dengan setengah cawan perahan air lemon (3 biji).

Campuran ini boleh melicinkan perjalanan batu karang hempedu keluar ke dalam usus perut.

4. Keesokkan pagi bila buang besar perhatikan dalam tandas ketulan-ketulan warna hijau. Kaedah ini boleh dicuba untuk pengidap batu karang hempedu. Jika masih gagal teruskan rawatan dengan bedah laparoscopic cholecystectomy.

Untuk mereka yang tiada batu karang proses rawatan ini juga baik untuk membersihkan kilang hempedu.

 

REMOVING GALLSTONES NATURALLY 

by Dr Lai Chiu-Nan

It has worked for many. If it works for you please pass on the good news. Chiu Nan is not charging for it, so we should make it free for everyone. Your reward is when someone, through your word of mouth, benefits from the regime. Gallstones may not be everyone's concern. But they should be because we all have them. Moreover, gallstones may lead to cancer. "Cancer is never the first illness," Chiu Nan points out. "Usually, there are a lot of other problems leading to cancer. 

In my research in China , I came across some materials which say that people with cancer usually have stones. We all have gallstones. It's a matter of big or small, many or few. 

One of the symptoms of gallstones is a feeling of bloatedness after a heavy meal. You feel like you can't digest the food. If it gets more serious, you feel pain in the liver area. So if you think you have gallstones, Chiu Nan offers the following method to remove them naturally. 

The treatment is also good for those with a weak liver, because the liver and gallbladder are closely linked. 


Regimen :

1. For the first five days, take four glasses of apple juice every day. Or eat four or five apples, whichever you prefer. Apple juice softens the gallstones. During the five days, eat normally. 

2. On the sixth day, take no dinner. 

3. At 6 PM, take a teaspoon of Epsom salt (magnesium sulphate) with a glass of warm water. 

4. At 8 PM, repeat the same. Magnesium sulphate opens the gallbladder ducts.

5. At 10 PM, take half cup olive oil (or sesame oil) with half cup fresh lemon juice. Mix it well and drink it. The oil lubricates the stones to ease their passage. 

PS. 1 cup = 250ml, 1/2 cup lemon juice = 3 lemons (approx.)

The next morning, you will find green stones in your stools. "Usually they float," Chiu Nan notes. "You might want to count them. I have had people who passes 40, 50 or up to 100 stones. Very many." 

"Even if you don't have any symp toms of gallstones, you still might have some. It's always good to give your gall bladder a clean-up now and then. 

Mengurut Untuk Subur

 
 
Memang telah menjadi tradisi kita sejak zaman lampau, amalan  mengurut adalah sebati dengan kehidupan kita. Sama ada kita keletihan, sakit atau lepas bersalin, selepas diurut badan kita merasa lega, tenang, ringan badan dan lapang fikiran. Mereka yang mengalami masalah mandul atau ketidak suburan juga akan mendapat manfaat yang sama apabila diurut badan khususnya pada bahagian perut dan ari-ari. Fikiran jadi tenang dan lapang, boleh hilang kesan stress yang mungkin menjadi punca utama kemandulan.

Mengurut perut dan bahagian  peranakan juga boleh membaiki aliran darah ke arah peranakan dan seterusnya boleh menolong memulihkan bahagian peranakan yang rosak seperti pada saluran fallopian. Ia juga boleh membersihkan toksin dan racun dalam peranakan menerusi rangsangan ke atas aliran kelenjar/lymphatic.  Sila lihat video ini. Baca juga artikel berbahasa Inggeris di bawah...
 

It has been discovered that in many cases infertility problems can be attributed to scar tissue, adhesions, and obstructions in the fallopian tubes, accumulation of toxins, and of course, stress and anxiety. Fertility massage can address all of these issues at once. More and more women prefer this type of therapy because it is safer than surgery or pharmaceutical procedures. 

There are different holistic massage methods that can have a very positive effect in facilitation conception and help support a healthy pregnancy. Most fertility massage methods use deep abdominal massage that helps direct and increases the blood flow to the reproductive area. 

Fertility massage is designed not only to increase the flow of blood to the uterus, ovaries and fallopian tubes, but also to increase a sense of well being, strengthen the immune system, stimulate the balance production of hormones, and improve the health of the lymphatic system. The result of all this is increased chances of conceiving a baby. 

Detoxification

Fertility massage also aids the release of toxins through the stimulation of the lymphatic system. This system drains fluids from your body and detoxifies your tissues by filtering out toxins and foreign substances, strengthening the immune system. A sluggish lymphatic system means that the waste disposal process in your body is compromised, and the body suffers from a build-up of stagnant lymph. When lymph circulation stagnates, toxins accumulate impairing cellular functioning and indirectly your ability to conceive.
 
Hubungi khidmat urut

Merawat Kanser

Daripada pusat penyelidikan di Universiti Johns Hopkins, Amerika Syarikat...

 

AFTER YEARS OF TELLING PEOPLE CHEMOTHERAPY IS THE ONLY WAY TO TRY AND ELIMINATE CANCER, JOHNS HOPKINS IS FINALLY STARTING TO TELL YOU THERE IS AN ALTERNATIVE WAY

 1. Every person has cancer cells in the body. These cancer cells do not show up in the standard tests until they have multiplied to a few billion. When doctors tell cancer patients that there are no more cancer cells in their bodies after treatment, it just means the tests are unable to detect the cancer cells because they have not reached the detectable size.

2. Cancer cells occur between 6 to more than 10 times in a person’s lifetime.

3. When the person’s immune system is strong the cancer cells will be destroyed and prevented from multiplying and forming tumors.

4. When a person has cancer it indicates the person has multiple nutritional deficiencies. These could be due to genetic, environmental, food and lifestyle factors.

5. To overcome the multiple nutritional deficiencies, changing diet and including supplements will strengthen the immune system.

6. Chemotherapy involves poisoning the rapidly-growing cancer cells and also destroys rapidly-growing healthy cells in the bone marrow, gastro-intestinal tract etc, and can cause organ damage, like liver, kidneys, heart, lungs etc.

7. Radiation while destroying cancer cells also burns, scars and damages healthy cells, tissues and organs.

8. Initial treatment with chemotherapy and radiation will often reduce tumor size. However prolonged use of chemotherapy and radiation do not result in more tumor destruction.

9. When the body has too much toxic burden from chemotherapy and radiation the immune system is either compromised or destroyed, hence the person can succumb to various kinds of infections and complications.

10. Chemotherapy and radiation can cause cancer cells to mutate and become resistant and difficult to destroy. Surgery can also cause cancer cells to spread to other sites.

11. An effective way to battle cancer is to STARVE the cancer cells by not feeding it with foods it needs to multiple.

 

What cancer cells feed on :

 a. Sugar is a cancer-feeder. By cutting off sugar it cuts off one important food supply to the cancer cells. Note : Sugar substitutes like NutraSweet, Equal, Spoonful, etc are made with Aspartame and it is harmful. A better natural substitute would be Manuka honey or molasses but only in very small amounts. Table salt has a chemical added to make it white in colour. Better alternative is Bragg’s aminos or sea salt.

b. Milk causes the body to produce mucus, especially in the gastro-intestinal tract. Cancer feeds on mucus. By cutting off milk and substituting with unsweetened soy milk, cancer cells will starved.

c. Cancer cells thrive in an acid environment. A meat-based diet is acidic and it is best to eat fish, and a little chicken rather than beef or pork. Meat also contains livestock antibiotics, growth hormones and parasites, which are all harmful, especially to people with cancer.

d. A diet made of 80% fresh vegetables and juice, whole grains, seeds, nuts and a little fruits help put the body into an alkaline environment. About 20% can be from cooked food including beans. Fresh vegetable juices provide live enzymes that are easily absorbed and reach down to cellular levels within 15 minutes t o nourish and enhance growth of healthy cells.

To obtain live enzymes for building healthy cells try and drink fresh vegetable juice (most vegetables including bean sprouts) and eat some raw vegetables 2 or 3 times a day. Enzymes are destroyed at temperatures of 104 degrees F (40 degrees C).

e. Avoid coffee, tea, and chocolate, which have high caffeine. Green tea is a better alternative and has cancer-fighting properties. Water–best to drink purified water, or filtered, to avoid known toxins and heavy metals in tap water. Distilled water is acidic, avoid it.

 

12. Meat protein is difficult to digest and requires a lot of digestive enzymes. Undigested meat remaining in the intestines will become putrified and leads to more toxic buildup.

13. Cancer cell walls have a tough protein covering. By refraining from or eating less meat it frees more enzymes to attack the protein walls of cancer cells and allows the body’s killer cells to destroy the cancer cells.

14. Some supplements build up the immune system (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidants, vitamins, minerals, EFAs etc.) to enable the body’s own killer cells to destroy cancer cells. Other supplements like vitamin E are known to cause apoptosis, or programmed cell death, the body’s normal method of disposing of damaged, unwanted, or unneeded cells.

15. Cancer is a disease of the mind, body, and spirit. A proactive and positive spirit will help the cancer warrior be a survivor.

Anger, unforgiving and bitterness put the body into a stressful and acidic environment. Learn to have a loving and forgiving spirit. Learn to relax and enjoy life.

16. Cancer cells cannot thrive in an oxygenated environment. Exercising daily, and deep breathing help to get more oxygen down to the cellular level. Oxygen therapy is another means employed to destroy cancer cells. 

Comments

24.01.2022 02:10

Dr. Hamzaid Yahya

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته.
Dr, boleh tak saya nak dapatkan benih pokok insulin tu?

22.01.2022 05:21

Nasim

Terima kasih info

09.07.2019 01:05

Lina

Assalamualaikum dr sy br sahaja menjalani pembedahan ovarian teratoma, su Blum ada zuriat lagi.apakah pemakanan terbaik dan rawatan utk dpt zuriat. Sy dh 35 thn, pernah ektopik,luar rahim.

03.05.2016 18:17

Nurul

Assalam Dr. Sy disahkan ada ovarian terratoma. Maybe sebelah ovary akan dibuang mnakala 1 lg kiv, sy baru je kahwin blum ade anak ag. Jadi sy patut kh sy minum teh d.blanda before @ after operate? Tq

25.08.2014 07:43

Norisah J

Pls send more information on fruits or herbs to cure diabetics and lung diseases

25.08.2014 07:40

Norisah J

very informative